tiistai 27. elokuuta 2013

Kissuudet mielessä

Toki toki, mielessä on, myönnetään! Kissuudet on huomannut myös kielenhuoltaja Laura Niemi. Hän on nostanut kissuudet pöydälle ja kirjoittanut niistä postauksen Kotimaisten kielten keskuksen Kotus-blogiin.

Hieman hämäävästi otsikkona on "Koiruudet mielessä", mutta klikkaan silti ja onneksi klikkaan. Niemi pohtii, miksi lemmikkieläimeen viitataan ilmauksella, joka kuvaa sen ominaislaatua tai olemusta. Monille koiranomistajille koira on koiruus ja kissat saavat kuulla olevansa kissuuksia.

Kissuus vieköön, tässä on nyt selvästi aika pikaiselle googletukselle! Koiruus => 194 000 tulosta, kissuus => 7 020 tulosta. Totta, ainakin tuon perusteella tämä on enemmän koirien ja niiden omistajien juttu.

Kielenhuoltaja kyselee, tahtooko koiranomistaja sanavalinnallaan korostaa lemmikkinsä erityistä koiramaista luonnetta. Tai ehkä se tuo mukanaan leikittelevää tai hellittelevää vivahdetta? Ja kun koira on paljastanut keppostelevan ja jekkuilevan luonteensa, koiruus on tehnyt kirjaimellisesti koiruuksia.

Meillä asuu kissa, jota ei kissuudeksi kutsuta. (Okei, kokeilen. Justus-kissuus. Kissuus-Justus. Justus kissuutemme, kissuutemme Justus. Kieltämättä noissa olisi aineksia aikamoiseen riimittelyyn.) Ja kun Justus jää kiinni koiruuksista, ei se kuule olevansa kissuus vaan JUSTUS (erittäin painokkaalla äänensävyllä kajautettuna ja ässiä sähäkästi suhauttaen) ja tekstissä sama kissa olisi katti, rontti tai otus.

Eipäs kun joo, erään kissamaisuuden muistan. Kun tuli aika miettiä nimeä tulevalle kissakirjalle (joka sittemmin sai nimen "Kissojen Suomi"), yksi ehdotukseni oli Kissuuksien kissuus.

2 kommenttia:

 1. Pitäisiköhän kissanomistajien alkaa käyttämään tuota kissuus-sanaa ihan urakalla että se saisi lisää näkyvyyttä ja kuuluvuutta? Hmm. Minun korviini se kuulostaa kyllä hieman vieraalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kissuuksien vähyys kertoo siitä, että muutkaan kissanomistajat eivät ole (vielä) lämmenneet tälle ilmaukselle. Tai että heillä on niin paljon muita parempia ilmauksia, ettei kissuutta tarvitse käyttää.

   Laitoin postaukseni FB:ssa toimivaan Kissannimigalleriaan. No, mites kävi? No, näin kävi: sain paljon erilaisia "kissuuksia", kuten maukulainen, kattila, tassueläin, hyötyeläin, kattendahlos, karvajäärä, kisninen, karvanaama, himskatti. :-)

   Poista