torstai 22. elokuuta 2013

Kissoja ja kaimoja, kaimoja ja kissoja

Kis kis Juuli, Kasper ja Mimosa. Myös Pipsa, Sisu ja Stella, kis kis!

Jos nyt totta puhutaan, en ole oikeasti päässyt kisittelemään saati silittelemään ainoatakaan tästä kissaseurueesta. Poimin nimet Facebookista ja siellä ylläpitämästäni Kissannimigalleriasta.

Yritän aina parhaani mukaan houkutella kissannimigalleristeja kertomaan lemmikkiensä nimiä ja niiden syntytarinoita (KissanNIMIgalleria mikä KissanNIMIgalleria, nääs). Ei ole muuten ollenkaan hullumpi harrastus käydä myös lueskelemassa ryhmäläisten voimin tehtyjä kissannimilistoja. Muutama viikko sitten päädyin tekemään muutakin: kopioin kolmesta listasta kaikki nimet selityksineen...klik klik...laitoin tekstinkäsittelyohjelmaan...klik klik...Juulilla, Kasperilla, Mimosalla, Pipsalla, Sisulla ja Stellalla on yli 65 sivun verran mainiota kissannimiseuraa! 

Ovatkohan Juulin, Kasperin, Mimosen, Pipsan, Sisun ja Stellan omistajat (kröhöm, siis henkilökunnan edustajat) huomanneet, että nimet löytyvät myös toisenlaisesta nimilistasta? Eilen julkaistiin vuoden 2015 kalenterin uudet nimet ja vaikka "ihmistennimikalenterista" on kyse, veikkaan, että kisitettävillä Juulilla, Kasperilla ja kumppaneilla tulee olemaan entistä enemmän kaimoja myös kissojen keskuudessa.

Ei hätää Harmien, Karvisten, Mirrien ja Tupsujen emännät ja isännät! Nimipäiväkalenterin uudistuksesta vastaavat dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja professori emerita Marianne Blomqvist ja nämä naiset jos ketkä tietävät myös kissoille annetuista nimistä. Blomqvist laati 1990-luvulla kissojen nimipäiväluettelon, jonka Saarelma-Paukkala muutama vuosi sitten uudisti vastaamaan paremmin nykyistä kissannimimuotia. (Näistä lisää mm. täällä.) Saarelma-Paukkala on myös kirjoittanut virallisen kissojen nimipäiväkalenterin sisältävän Kissojen nimipäiväkirjan (2012). 

Kis kis Juuli, Kasper, Mimosa, Pipsa, Sisu ja Stella, kis kis! Mikäs on kisitellessä, kun on noin mahtavat nimet. Ja totta vie niin on lajitovereillannekin, löytyvät ne kissojen nimipäiväkalenterista tai ihmisten nimipäiväkalenterista tai jostain aivan muualta kaikkien kalentereiden ulottumattomista. Kis kis.

Ps.
Blogissani on välilehti, jonka olen otsikoinut Kissannimigalleriaksi. Sitä minä tässä vaan, että olen mennyt lupaamaan kissannimitutkielmani kaikkien luettavaksi. Niinhän siellä lukee. No, toissapäivänä vein Helsingin yliopiston pääkirjastoon lappusen "Sopimus teoksen saattamisesta verkkokäyttöön". Lupaavalta näyttää, eikö totta?! :-)

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Vielä pitää mainita: Entisen työkaverini kissan nimi oli Minna. Kävin kerran katsomassa kissaa, mutta Minna oli mennyt sängyn alle. Työkaverini sitten kis-kissitteli Minnaa sieltä sängyn alta. Tunsin oloni hieman hämmentyneeksi. En oikein tiennyt mitä ajatella asiasta.

   Poista
  2. Hmm, hmmm, graduaineistossani ja Kissannimigallerian nimilistoissa ei ole yhtään Minnaa (voin vakuuttaa niitä pläräämättä) ja jos tämän perusteella voi sanoa, että jokin nimi on harvinainen, niin sitten sanon: olet päässyt aika lähelle harvinaisuutta! :-) Ja minäkin olisin hämmentynyt, ehdottomasti olisin!

   En voisi antaa kissalle sellaista henkilönnimeä, joka löytyy tuttavapiirini ihmiseltä. Sängyn alle huudellessa ja suhistessa olisi kuiteskin mielessä houkuteltavan ihmiskaima. Ja vuosien päästä, kun nimeen tottuu kissalle annettuna nimenä, ihmiskaiman tavatessa mielessä on aina se kissa. :-)

   Poista
  3. Mutta kaikilla muilla perheeseeni kuuluvilla on kissakaimoja.

   Hauska tapaus parin vuoden takaa:
   Olin lasten kanssa leikkipuistossa ja siellä tutustuttiin tyttöön, jonka pikkuveljellä on sama nimi kuin meidän kissalla ja meidän pojalla on sama nimi kuin heidän entisellä kissalla. :-)

   Poista