torstai 4. heinäkuuta 2013

Pieni ja tärkeä yksityiskohta

Löytö yöpöydältäni:


Repäisin sen joskus (hmm, ehkä vuosi, ehkä jo pari sitten?) Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton jäsenlehdestä. Välillä lappunen on toiminut myös kirjanmerkkinä (tätä virkaa hoitaa nykyään postikortti, jossa on Armi Ratian lausahdus "Sanojen määrä ei ole sanottavan määrä"). Jäsenlehden lehtijutun aiheena oli hyvän lehtijutun kirjoittaminen. Luin koko lehtijutun ja se oli hyvä. Monen sivun artikkelista halusin säästää kuitenkin vain tämän yhden kohdan:

Haastattelutilanteessa Mattila noudattaa journalisti Thomas Frenchin ohjetta "get the dog's name". Se tarkoittaa pieniä, tärkeitä yksityiskohtia, joiden kysyminen saattaa avata kokonaan uusia puolia haastateltavasta.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun viime kuun Meidän Perhe -lehden kansikuvajutussa kerrotaan Olga Temosen perheestä, johon kuuluu myös jos jonkinlaista eläintä ja kanteen eläinkatraasta oli päässyt upea harmaaraidallinen kissa, mutta missään, ei niin missään, mainittu Temosten kissan nimeä! Kyllä dogin tilalle voi vallan hyvin laittaa catin ja minun puolestani Get the cat's name -ohjetta voi noudattaa ihan kirjaimellisestikin.

Mutta menepä kyselemään kissannimiasioita vaikkapa kissa-aiheiseen Facebook-ryhmään.Tietäähän tuon, miten siinä käy. Kuten muutama päivä sitten Kissanomistajat-ryhmässä, jossa joku pyysi kertomaan nimiä kissanpennuille. Kommentteja tuli lyhyessä ajassa yli viisikymmentä ja nimiä, niitä ties kuinka monta. Varuillaan siis kannattaa olla, mitä kysyy ja missä. ;-D

Kun minä tapaan uuden kissan, aivan ensimmäiseksi kysyn nimen. Jos kissa ei sitä paljasta, on kissan emännän tai isännän oltava nimenkertomisvalmiudessa. Ja kun tiedän tämän pienen ja tärkeän yksityiskohdan, avaa se tosiaan uusia puolia myös kissanomistajasta. Usko pois. :-)

Get the cat´s name - tehty!

2 kommenttia:

 1. Ilman muuta nimi kiinnostaa, niin kissan, koiran, hevosen.... kuin ihmisenkin :) Hyvin usein lemmikin nimi mainitaankin kun se esiintyy kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, Cheri!

   Piti muuten vielä tsekata tuo Temos-juttu: kannessa esiintyvät henkilöt on lueteltu pienintä vauvaa myöten ihan nimeltä (myös kunkin henkilön vaatteet, siis mistä ne on ostettu) ja kuvaaja, meikkaaja ja kuvausjärjestelijä olivat esillä nimien kera. Mutta kissa, ei mitään. Myöhemmin itse jutussa on lueteltu perheen eläimet "neljä kissaa, kolme koiraa, yksi lehmä, liuta hevosia, lampaita ja kanoja sekä poni ja aasi". Tuossa olisi jo aika pitkä liuta nimiä, mutta kansikuvakissan unohtaminen harmittaa...ja "unohtaminen" kertoo kyllä jotain jutun kirjoittajasta.

   Jospa samaisesta perheestä eläimineen kaikkineen tulisi juttu johonkin eläinaiheiseen lehteen. Lupaan jaksaa lukea KAIKKI nimet. ;-)

   Tai ehkä minun on otettava yhteyttä Temosiin ja kysyä ainakin kansikuvakissan nimi. :-D

   Poista